Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Editoriale

Scrisoare deschisa catre Manastureni!

de ... | 09.01.2012

Spunem NU Crematoriului Manastur

 

As fi vrut ca anul 2012 sa-l incepem cu lucruri vesele, optimiste; dar edilii Clujului ne impiedica si noi, parintii clujeni suntem nevoiti si TREBUIE sa reactionam. De ce? Simplu: pentru o viata mai buna pentru noi si copiii nostri, traita in fiecare zi.

Sa incep cu inceputul.

Un telefon si o voce ingrijorata….”o sa te sune Emil .Te gaseste azi?”(n.n 23 decembrie) Raspuns:  “Da, …s-a  intamplat ceva grav?….si asa a inceput povestea  Crematoriului uman din Cimitirul Manastur.

Am aflat in 23 decembrie (cand majoritatea se pregateau sa sarbatoreasca crestineste Nasterea Domnului) , ca, Consiliul Local Cluj Napoca, cu 18 voturi “pentru” si 4 “abtineri “ a aprobat asocierea public-privat si a admis cererea S.C .RDK Cremation SRL de construire a faimosului déjà Crematoriu.  Motivatia: lipsa tot mai acuta a locurilor de veci din cimitir. (nu ma pot abtine sa nu remarc ca aceasta criza continua a locurilor de veci se va remedia cu mirifica suma de 15000 lei/an in vistieria primariei, bani pe care, banuiesc ,aceasta ii va folosi pentru  a construi  parcuri si spatii de joaca pentru copiii manasturenilor.) Dubios, firma norocoasa a fost infiintata in iunie 2011.

De ce ne opunem LOCATIEI  (Cimitirul Manastur) propuse de catre municipalitate in contractul public-privat cu SC RDK Cremation SRL?

Pentru ca vor fi afectati peste 120000 de oameni , acestia TREBUIE sa fie consultati printr-o dezbatere publica  reala, indelung mediatizata, aratand pertinent efectele pozitive/negative ale acestui demers; daca se dorea consultarea publica REALA a cetatenilor din Manastur si Zorilor, nu se incalca legislatia printr-un anunt fantomatic in Faclia, din 29 noiembrie, anunt care a ajuns la locuitorii judetelor Hunedoara, Alba, Bihor….mai putin la cei direct afectati: Clujenii.

Ne-am saturat sa fim tratati ca niste maimute, care reactioneaza pavlovian, ne e greata ca ni  se insulta inteligenta a peste 120000 de cetateni care platesc  taxe si impozite care se regasesc si in salariile administratiei publice locale, care ARE OBLIGATIE MORALA SI CONTRACTUALA sa serveasca INTERESELE CETATEANULUI.

Pentru cei care au memorie scurta, sau nu au citit istorie, vreau sa le amintesc ceva- in 1946 manasturenii au scris “Pana aici Clujul, de aici Manasturul”; deci, dragii mei edili, NU VA PUNETI CU FORTA  SI SOLIDARITATEA UMANA a Manasturenilor; veti pierde sigur!

Cei de la RDK Cremation ne “explica” ca asemenea crematorii exista in “peste 40 de centre urbane din Europa” (au “uitat ”sa ne aminteasca macar vreo 2, pentru incultura noastra crasa! si refuzul locuitorilor cartierului Manastur are la baza traditionalismul retrograd religios! (dragi administratori RDK Cremation, cand sunt afectati atit de multi oameni, ei au dreptul sa spuna NU poluarii si traumatismelor, de orice fel; daca erati interesati real de rezolvarea problemei locurilor de veci, ii intrebati legal si corect pe locuitorii Manasturului afectati de posibilele efecte nocive; daca sunteti de buna credinta, atunci veti accepta un green field intr-o zona periferica, nelocuita a urbei, unde puteti sa ajutati Primaria si sa dezvoltati afacerea.

“Dorim de altfel sa contestam si “Raportul privind impactul asupra mediului” intocmit de ing. Pop Ioan Cristian. Contestam acest raport ca fiind inexact, incomplet, superficial si bazat in mare parte pe presupuneri, in asa fel incat datele concluzionate sa favorizeze clientul (S.C. RDK Cremation S.R.L.). In plus, raportul nu face referire la legislatia Romana in vigoare, in speta de fata (Hotărârea nr. 128 din 14 februarie 2002 si Hotărârea nr.268/31 martie 2005).

Valorile finale la care se face referire la pag. 33-34 sunt valori in DISPERSIE ale emisiilor ,valori care sunt calculate matematic, aceste valori calculate in urma unor parametrii, parte din ei fiind variabili si depinzand de factorul umam (operator/proprietar). Cu siguranta cantitatea emiisilor vor depasii valurile  calculate. (vezi crematoriului modernizat din Bucuresti).

Nu intelegem de ce valorile finale se calculeaza in dispersie, iar in HG.268/2005 se specifica clar “Valorile limita pentru emisii pentru gazele reziduale din instalatiile de incinerare pentru deseuri. sunt vezi tabelul (anexa 7)”. In concluzie HG.268/2005 nu face referire nicaeri la emisii IN DISPERSIE. Bineinteles, uzand de valori IN DISPERSIE, raportul favorizeaza clar beneficiarul SC RDK Cremation SRL.

La capitopul 4.2.1, Clima si meteorologie pe amplasament, nu se face nici un fel de referire la vant si directia acestuia. Acest aspect este foarte important pentru ca datorita pozitionarii orasului nostru, aproximativ 89% din miscarea maselor de aer este de la Vest spre Est (atunci cand exista), fapt care a determinat in anii ‘70-‘80  amplasarea platformelor industrial poluante in extremitatea estica a orasului pentru ca masele de aer sa duca noxele departe de oras (studii-Prof.Univ.doctor I.Farcas,UBB-Fac. Geografie,sectia Meteorologie-Climatologie). La aceasta se adauga fenomene recent intamplate (luna noiembrie-decembrie 2011) cand pentru cateva saptamani orasul a fost cufundat in ceata densa si miscarea maselor de aer pana la atitudini de 150-200 m a fost aproape de zero. In concluzie, desi raportul nu face referire la aceste aspecte stiute si studiate, in majoritatea cazurilor noxele vor fi transportate inspre centrul orasului sau vor ramane cantonate pentru o perioada indelungata asupra zonei Manastur, Zorilor.

In tot cuprinsul raportului nu se face referire la mirosul emanat in urma incinerarii cadavrelor (HG.128/2002 ,anexa 2,cap.1,alin1.1). Mirosul este unul foarte  greu de suportat care creeaza un discomfort fizic sever cat si un disconfort psihic cauzat de inducerea starii ca noi respiram particule care au facut parte dintr un cadavru (efectul Auschwitz). Aceste situatii sunt relatare de cei care isi desfasoara activitati in apropiarea crematoriului din Bucuresti cu toate ca acesta nu se gaseste intro zona dens populate (la aproximativ 300m de cartierul Vitan). Facem o referire la situatii asemanatoare, din orasul nostru in care activitati care nu necesita termeni de comparatie cu un crematoriu cauzeaza probleme cu mirosul greu de respirat: ne referim la Ferma din Floresti  (afectand zona cu straziile Florilor, Cetatii si Fermelor) si a brutariei de pe str. Bucegi din spatele complexului Minerva.

Emisiile medii de Mercur pentru un cadavru incinerat (provenite de la amalgamurile dentare –Hg molecular si Hg ionic) comform raportului pag. 20 este de 0,934 mg/kg de corp. La o greutate de 65 kg per cadavru incinerat luate ca medie rezulta o cantitate de 6.07g (3 g dupa alte surse ) ar trebui sa se  incadreaza in normele maxime de poluare admise  care comform HG128/2002 este de 0.05g Hg /mc. Cea ce nu se spune in raport este faptul ca mercurul nu se evapora in mod constant pe toata perioada  incinerarii . Evaporarea se produce dupa aproximativ 40 minute de la inceputul  incinerarii, procesul de evaporare durand 3-5 minute timp in care concentratia de vapori extrem de toxici depasesc cu valori de 20 pana la 80 ori valorile maxime admise in acel moment. Aceasta situatie se poate intampla nu o data, ci de pana la 48 ori pe zi (capacitatea maxima de incinerare).

Mercurul in stare gazoasa este incolor si indor, poate fi inhalat se fixeaza definitiv  in organism si afecteaza irevesibil sistemul nervos, sistemul renal, lista afectiuniilor cauzate fiind foarte lunga inclusiv tulburari de dezvoltare intelectuale la copii, scaderea fertilitatii si nedezvoltarea fatului la gravide. Facand un calcul al valorilor  medii posibile (jumatate din numarul maxim posibil de incinerari) ale emisiilor de mercur pentru acest crematoriu rezulta o cantitate de 53.17 Kg de mercur emanate pe parcursul unui an. EPA estimeaza insa o valoare de 6 ori mai mare in urma monitorizarii unui crematoriu in USA in urma cu 10 ani, fiind singura data si singurul crematoriu monitorizat.(vezi scrisoarea Congresului SUA in legatura cu poluarea prin incinerare cu Hg catre EPA din 15.01.2010 si raspunsul EPA din 05.04.2010).

Toxicitate mercurului este relatata  elecvent in raportul “Intoxicarea cu Hg: Cea mai toxica bomba cu ceas a omenirii” prezentat la a 22-a  reuniune a Consiliului pentru Protectia Mediului a ONU, Nairobi,Kenya.” A 50-a parte intr-o lingurita de mercur deversata intr-un lac de 10 Ha face riscant  consumul de peste din acel lac pentru om.

        

De ce sunt impotriva locatiei amplasarii Crematoriului in Cimitirul Manastur?

Pentru ca vreau sa-l duc afara pe Nickolas care are 1 an si zgaltaie usa sa mearga ...tai si nu ma pot uita in ochisorii lui verzui curiosi si sa-i spun CA NU AM FACUT NIMIC SA-L APAR de fumul si mercurul cancerigen, ca vreau sa fie alegerea NOASTRA ca cetateni ce ne e bine si ce nu, ca vreau sa nu-mi fie rusine si sa ridic din umeri, rusinata ca N-AM FACUT NIMIC SA-MI APAR FAMILIA, ca stiu ca alaturi de mine sunt Emil, Catalin, Ligia, Sorin si sutele de mii de manastureni care vor, ca si mine, SA AIBA O VIATA MAI BUNA PENTRU EI SI FAMIILE LOR;

Tu te poti uita demn in ochii copilului tau si-i poti spune „am facut tot ce-am putut sa-ti fie bine?”

Te astept miercuri, 11 ianurie, la 12 fix in curtea bisericii din Cimitirul Manstur la „Marsul Tacerii”. „Ei” se tem de solidaritatea noastra!

Spune si tu NU Crematoriului dinManastur!


Cristina Grigore
Director executiv Fundatia Parinti Clujeni


 

    


 


 

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live