Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Editoriale

Scrisoare deschisa catre parinti. Pentru ca ne pasa!

de ... | 17.02.2012

Incepand cu 1 septembrie 2012, peste 200000 de copii care au implinit varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2012, adica sunt nascuti inclusiv in 31 august 2006, vor intra onbligatoriu in clasa pregatitoare.

In conformitate cu Ordinul Ministrului Educatiei 3064/19.01.2012,

(3) Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2012 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii. (4) Părinții care nu înscriu în învățământul primar sau împiedică înscrierea și/sau frecventarea școlii de către copilul care a împlinit vârsta pentru a merge la școală, vor fi sancționați în conformitate cu prevederile legale. Astfel, copiii de 6 ani vor merge in clasa pregatitoare la scoaal, dar, deocamdata, Ministerul Educatiei nu a facut publica nici programa, nici curriculum, nici daca programa sau curriculum vor fi cele de la actuala grupa pregatitoare, nici indicatiile tehnice standard pentru dotarea clasei pregatitoare, nici orarul si durata obligatorie a unei activitati, nici personalul calificat care
va instrui acesti copii, nici daca personalul de la clasa pregatitoare merge in continuare cu clasa I,II,III,IV, nici cine, cum si cand va instrui acest personal, nici dotarea minima a grupurilor sanitare si asa mai departe.

In acest scop, grupul de initiativa Lobby Transilvania si Fundatia Parinti Clujeni, Mensa Romania si Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest initiaza o audiere publica, in data de 24 februarie 2012, ora 13.00 in Sala de Conferinta a Cluj Arena (fostul Stadion "U") cu tema:

Cum ar trebui să funcționeze clasa pregătitoare în școli și

cine contribuie la înființarea ei?

Prezenta audiere publică îşi propune să identifice  posibile răspunsuri şi să ofere soluţii argumentate la următoarele întrebări majore:

1. Unde ar trebui sa funcționeze clasa pregătitoare? La școală sau la grădiniță? De ce?
2. Care sunt resursele materiale necesare pentru func
ționarea grupei pregătitoare (jocuri, mobilier, băi special amenajate, programe after-school, etc.), astfel încât obiectivul acestui concept să fie atins? Cine ar trebui să asigure aceste resurse și în ce proporție?
3. Care sunt resursele umane necesare func
ționării în condiții optime a grupei pregătitoare și cum este asigurată această resursă?
4. Cât suntem de pregăti
ți pentru a introduce acest concept al grupei pregătitoare din anul școlar 2012–2013?
5. Care sunt riscurile în cazul în care nu vor fi asigurate resursele identificate?
6. Ce ar trebui să facă autoritățile locale și naționale ca să asigure funcționarea optimă și într-un concept integrat a acestei clase pregătitoare?

 

 

Există multiple dileme ale implementării clasei pregătitoare: școala vs gradiniță, necesitatea unui număr mare de săli de clasă adecvate, a dotărilor specifice (mobilier modular adecvat, băi, jucării diversificate, materiale didactice etc), a spațiilor special amenajate pentru somnul obligatoriu al copilului de 6 ani, dar și o problemă de resurse umane, resurse materiale, alocări bugetare locale, formare și evaluare a personalului calificat, evaluare copii, obligativitatea parcurgerii clasei pregătitoare în scopul înscrierii în clasa I, lipsa documentelor școlare: programe, curriculum, etc.            

Astfel, datorită multitudinii de factori implicați și a faptului că educația este una dintre strategiile fundamentale ale statului român, se întrevede necesitatea unei audieri publice care, prin depozițiile și concluziile formulate, să ajute la eficientizarea deciziei de implementare în ceea ce privește clasa pregătitoare și atenuarea posibilelor efecte negative, atât asupra beneficiarilor direcți, cât și a celor indirecți (familiile copiilor din clasa pregătitoare).

Prin inițierea acestei audieri publice vom pune la masa discuțiilor: părinții, cadrele didactice, specialiștii în educație timpurie, autorități locale și naționale, iar finalitatea acesteia se va regăsi în sugestii și recomandări adresate decidentului.

Pentru ca suntem responsabili pentru viitorul copiilor nostri, va invitam dragi parinti sa participati cu solutii fezabile pentru aceasta clasa pregatitoare, astfel incat, efectul negativ asupra celor 200000 de copii si familiile lor sa fie cat mai mic.

Va invitam asadar sa ne trimiteti ideile si solutiile voastra pe adresa lobbytransilvania@gmail.com pana in 22 februarie, ora 18.00

Pretuieste-ti copilul, fii responsabil si implica-te! Noi te sustinem.

Ne vedem in 24 februarie cu reprezentantii Ministerului Educatiei, Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Primariei Cluj, Prefecturii Cluj, Facultatii de Psihologie si Stiintei Educatiei, Spitalului Clinic Judetean pentru Copii Cluj, Scolii Internationale Cluj, specialisti in logopedie, pshohopedagogie,pediatrie, kinetoterapie, educatori, invatatori, parinti, organizatii non-guvernamentale si mass media, pentru a propune solutii viabile pentru copiii nostri.

 


 

 

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live