Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Chiosc
Exista copilul ideal?
25.04.2014
Exista copilul ideal?

Psihologii spun ca ar trebui sa-ti doresti un copil nici prea-prea, nici foarte-foarte. Adica nici rau, nelinistit, nervos si pus pe harta, dar nici genul prea cuminte, „unde-l pui, acolo sta!” Ei bine, atunci cum sa fie?

Cum e copilul ideal?
Cand e vorba despre „cumintenie”, familia ramane singurul „specialist” in materie, atat in privinta „diagnosticului”, cat si a eventualei „terapii”. Studiile demonstreaza ca anumite trasaturi ce tin de temperament, de dinamica comportamentului viitor, pot fi sesizate deja din a treia luna de viata. Se pot diferentia comportamentele copiilor dupa gradul lor de activitate-pasivitate, regularitate-neregularitate, apropiere-retragere, sensibilitate mai mica sau mai mare la stimuli, dispozitie pozitiva sau negativa, o atentie mai usor sau mai greu de captat.

Familia, „matrita” comportamentului
Aceste trasaturi timpurii de temperament determina intr-o oarecare masura rolul copilul in scenariul relatiilor de familie. Surprinzator, dar in felul acesta copilul controleaza si modeleaza comportamentul parintilor (in special al mamei sau al persoanei care il ingrijeste), in aceeasi masura in care acestia il modeleaza pe al lui.


Copilul meu e violent!
Un copil calm, echilibrat, deschis, zambitor, predictibil, care raspunde afectiv adecvat, in acord cu asteptarile mamei, va rasplati si motiva mama sa fie la randu-i calda, deschisa si atenta. Un copil iritabil, cu dispozitie negativa, va pune la incercare rabdarea mamei. Daca generozitatea si rabdarea ei sunt limitate, copilul va face ca mama sa reactioneze la randu-i, complicand astfel lucrurile. Mama, fie isi transfera atentia de la copil la alte subiecte, pedepsindu-l prin lipsa de afectiune si de participare, fie va introduce o nota de agresivitate (nu neaparat violenta) in relatia cu copilul. Este suficient ca un astfel de „razboi” sa inceapa, ca eticheta de „copil dificil” ori de „copil rau” sa fie instaurata.

Bunica, „model” de bunatate
Indeobste, bunicile genereaza astfel de situatie. Uneori, chiar toleranta specifica bunicilor, asociata cu cocolosirea nu e decat semnul incapacitatii de a controla situatia, mascate de confruntare continua, actionala si afectiva cu nepotii.
Desigur ca parintii mai anxiosi alearga la medicul pediatru, pentru a vedea daca tulburarea linistii familiale nu se datoreaza vreunei boli a micutului. Cand acesta te asigura ca puiul e sanatos tun, e bine sa-ti pui intrebarea: oare noi, parintii, nu contribuim la starea lui? Oare copilul cel rau, iritabil, cu sensibilitati crescute, cu o dispozitie mai acra, nu cumva are nevoie de mai multa interactiune cu parintii, de raspunsuri afective, tocmai pentru a-si regulariza si socializa comportamentul, pentru a evita marginalizarea si suferinta ulterioara?

Diagnostic: copil „cuminte”
Reversul medaliei este copilul caracterizat drept „cuminte”. El este un premiu, un titlu de glorie pentru orgoliul si confortul familiei. Prezenta confortabila pentru parinti sau bunici, el este adesea pasiv, retractil, preocupat de lucrul lui, negalagios, eventual sensibil la zgomot - ca si adultii obositi si „stresati”. Daca pana la un an - un an jumatate pediatrul iti spune doar ca trebuie stimulat mai mult, nimic nu te pune pe ganduri. Bineinteles, nu este bolnav, iar performantele intelectuale sunt incantatoare. Chiar esti multumita ca odorul tau isi vede de treburi singur, jucandu-se linistit si fara sa-si doreasca tovarasi. Dezvoltarea lui motorie, invatarea comportamentelor igienice si dezvoltarea vorbirii sunt in regula, astfel ca pana la 3-4 ani nu pune nici o problema. Foloseste cuvinte alese, uneori serios ca un savant, si nu manifesta interes pentru alti copii. Dar vine si momentul cand iti pui problema gradinitei, uitand ca pana atunci copilul nu a fost confruntat cu micuti de varsta lui, ca nu are prieteni si nu stie sa intre in relatie cu nimeni.

Citeste tot articolul pe: Mami.ro 

Sursa foto: Trilulilu

Media: 1.7/5 (51 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live