Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Chiosc
Relatiile toxice din familie
23.10.2012
Relatiile toxice din familie

Consecintele asa-ziselor relatii toxice de familie se rasfrang asupra tuturor aspectelor vietii, de la cariera, pana la legaturile sociale ale unui individ. Un studiu recent arata ca numarul adultilor care sufera din pricina conflictelor cu persoanele apropiate este mult mai mare decat cel al persoanelor care se bucura de armonie acasa. Modul in care gestionezi eficient aceste legaturi personale cruciale pentru fericirea ta iti determina ireversibil viitorul.

Relatiile toxice sunt acele legaturi intime in care abuzul emotional si fizic exercitat de persoana "toxica" afecteaza in mod grav existenta "victimei". Actorii implicati pot fi partenerii de viata, socrii, parintii, fratii, rudele directe sau prieteni de familie apropiati. Gestionarea relatiilor toxice nu este deloc un proces simplu, intrucat presupune o doza remarcabila de rabdare si toleranta pana la stabilirea unei convietuiri normale.


Semnele relatiei toxice


Deseori ignorate de oameni, semnele relatiei toxice sunt mai evidente decat presupui. In momentul in care o persoana incearca sa ii domine pe cei din jur si isi impune punctul de vedere asupra stilului de viata al acestora, inseamna ca dobandeste statutul de "toxica". Ceilalti membri ai familiei sunt nevoiti sa se supuna regulilor, iar in situatiile de abateri si refuz, se creeaza conflictele in mediul familial.

In mod inevitabil, legaturile din mediul personal se deterioreaza treptat, iar nevoia celor supusi si controlati de evadare conduce la destramarea familiei.

Un individ toxic refuza sa ia in considerare punctul de vedere al celorlalti, trateaza cu aroganta propunerile de compromis si afiseaza in general o atitudine negativista. Deseori, transforma lucrurile minore in veritabile drame, oferind senzatia ca isi doreste in permanenta sa se angajeze in conflicte.


Gestionarea relatiilor toxice


Primul pas catre gestionarea eficienta a relatiilor toxice cu un membru al familiei este comunicarea, chiar daca acest lucru pare cel mai dificil de realizat (din pricina ostilitatii persoanei toxice fata de negociere).

O prima solutie este ca victimele sa demonstreze celui cu o personalitate dificila, prin orice mijloace, ca atitudinea si comportamentul sau aduc grave prejudicii vietii de familie. Convingatoare sunt exemplele concrete si dovezile prezentate intr-o maniera obiectiva, fara implicarea emotionala. O expunere a datelor concrete, cu fermitate si coerenta, este singura cale de persuasiune in acest caz.

Dupa expunerea motivelor de mai sus, este necesara acordarea unui ultimatum, prin care persoana toxica sa inteleaga ca o relatie normala presupune compromis din ambele parti: exista cateva reguli pe care este necesar sa le respecte, altfel va fi exclus din viata de familie.

Individul problematic nu se va schimba radical peste noapte, insa treptat poate intelege ca nu poate decat sa isi asume propriile responsabilitati fata de armonia din mediul intim. Stabilirea limitelor si impunerea lor persoanei toxice reflecta intocmai ceea ce este permis si ce nu.

Puterea mare de manipulare a indivizilor toxici le face pe victimele acestora sa se simta ele insele vinovate pentru esecul relatiei. Respectarea limitelor impuse de cei agasati reprezinta cea mai buna arma impotriva manipularilor de orice fel.

 

Media: 1.9/5 (58 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live