Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Mediu
Miturile colecării și reciclării selective
07.06.2012
Miturile colecării și reciclării selective

Apa pe care o bem si produsele pe care le mancam sunt imbuteliate in ambalaje de plastic, aluminiu sau sticla. Scriem pe hartie in fiecare zi la birou. Folosim becuri, baterii si multe produse electrocasnice pe care le schimbam intr-un ritm alert. toate lucrurile din jurul nostru devin rapid deseuri. cu toate acestea, cand vine vorba despre reciclare, oamenii clatina din cap neincrezatori si prefera comoditatea ghenei de bloc sau a tomberonului din curte.

Daca nu reciclam de bunavoie, uniunea Europeana ne va obliga sa o facem la un moment dat – avem deja niste tinte asumate pe care trebuie sa le atingem pana in 2013. Trebuie sa-i scriem primarului, cel care e obligat conform legii sa amplaseze cat mai aproape de locuinta noastra containerele pentru colectare selectiva. Asociatia MaiMultVerde a inceput inca din 2009 o campanie de informare si mobilizare in sprijinul colectarii selective, intitulata „Viata dupa colectare“. Pe site-ul proiectului, www.viatadupacolectare.ro, se gasesc modele de scrisori care pot fi trimise primarului sau membrilor Camerei Deputatilor pentru ca acestia sa sustina initiativele legislative referitoare la colectarea selectiva.

 

Deseurile sunt gunoaie

De ce sa colectam selectiv?, se pot intreba unii. De ce sa separam hartia, plasticul si metalul, sticla, deseurile electrice si electronice de cele care sunt biodegradabile? Pentru ca aceste deseuri nu sunt gunoaie, ci resurse care pot fi refolosite si retransformate in lucruri utile. Deseurile merita a doua sansa – si, de ce nu, si pe a treia sau a patra. Iar asta pentru ca o tona de plastic reciclat reprezinta o economie de 800 de litri de petrol brut, la fel cum o tona de hartie reciclata inseamna 17 arbori maturi care nu mai trebuie taiati.

 

Nu am motive pentru care sa colectez selectiv

In Romania, se recicleaza in proportie de 1 spre 2%. In alte tari ale Uniunii Europeane, procentul ajunge la aproape 80%. Pana in 2013, Romania si-a luat angajamentul fata de UE sa sporeasca procentul de deseuri valorificate pana la 60%. Acest obiectiv nu va fi atins fara implementarea unor sisteme de colectare selectiva la nivelul comunitatilor locale, lucru pe care Asociatia MaiMultVerde l-a sustinut prin proiectul „Viata dupa colectare“.

 

In Romania nu exista fabrici de reciclare

Nimic mai fals! In Romania exista fabrici de reciclare a deseurilor. Iata numai cateva exemple: plasticul, sticla, hartia si aluminiul, colectate de ECO-Rom Ambalaje, pot fi reciclate in Bucuresti, Vrancea, Brasov, Galati sau Craiova; Recolamp, o organizatie for the Future! 59 nonprofit colecteaza gratuit becurile economice arse, iar GreenWEEE international, de langa Buzau, cea mai mare fabrica de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice din sud-estul Europei, le recicleaza.

 

Tot ce se colecteaza selectiv de catre oameni este strans la un loc de catre masinile de gunoi

Adevarat! Unii operatori de salubritate colecteaza toate deseurile intr-o singura masina. altii le colecteaza separat, avand chiar zile speciale pentru fiecare tip de deseu reciclabil. Dar in ambele cazuri exista etapa de re-sortare desfasurata la centrul de sortare, etapa necesara din cel putin doua motive. Primul e ca nu le poti cere inca oamenilor sa separe deseurile pe toate subcategoriile diverselor tipuri de plastic, hartie si sticla, asa cum sunt necesare in vederea refolosirii, iar al doilea e ca nu poti avea incredere ca fiecare arunca in fiecare tomberon doar ceea ce scrie pe el ca ar trebui sa contina. Insa nu trebuie sa ne descurajam. cand va creste numarul celor care colecteaza selectiv, se va investi si in masini performante de colectare separata direct din strada.

 

Nu exista viata dupa colectare

Desi 99% dintre deseurile menajere ajung la gropile de gunoi, la ora actuala, se re-selecteaza si se recicleaza numai deseurile de la tomberoanele de colectare selectiva. Deseurile organice aruncate la un loc cu sticla, plasticul sau hartia le fac pe acestea aproape inutilizabile. masinile colecteaza separat deseurile reciclabile de cele organice, pentru a nu le contamina pe cele din urma. Dupa ce ajung la centrele de sortare, materialele se separa pe categorii si se compacteaza, apoi se vand ca baloti. Balotii se prelucreaza mai departe si materialul este refolosit. De exemplu, din fibrele recuperate din 6 PEt-uri albe se poate face un tricou, iar din cele colorate se pot produce alte PEt-uri sau produse din plastic, cum ar fi galeti.


sursa: Revista Kids

  • Currently 1.90/5

Media: 1.9/5 (73 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live