Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Sanatate
Ce boli moştenesc femeile de la mame
26.04.2011
Ce boli moştenesc femeile de la mame

Femeile moştenesc pe linie maternă migrenele, bolile de inimă, demenţa şi anumite forme de cancer. Până şi condiţia fizică este influenţată de gene.

Foarte multe boli se transmit de la mamă la fiică

70-80% din femei moştenesc migrenele pe linie maternă. De vină ar fi o genă recent descoperită, care poate fi foarte uşor activată de zgomot, brânză, vin roşu şi cofeină.

3 femei din 100 moştenesc cancerul la sân de la mame. „Femeile care au genele BRCA1 şi BRCA2 au un risc foarte mare de a face acestă boală, la rândul lor, la vârste fragede”, spune Elizabeth Rapley, medic specialist în genetică, citat de dailymail.co.uk.

 

Condiţia fizică bună se moşteneşte în proporţie de 50% de la mame. „Uşurinţa cu care construieşti muşchi şi pasiunea pentru sport este moştenită în mare parte pe linie maternă. Aceste persoane au nevoie de mai puţine exerciţii fizice pentru a avea o condiţie fizică bună”, spune Louise Sutton, specialist în medicina sportivă, citat de dailymail.co.uk.

 

Femeile cu istoric de depresie pe linie maternă au un risc cu 10% mai mare de a trece prin episoade de depresie, în special depresie postapartum şi sindromul bipolar.

 

De vină pentru episoadele depresive este o genă care „seacă” creierul de serotonină, „hormonul fericirii”.

 

Gena obezităţii se moşteneşte în 70% din cazuri

Un studiu efectuat de cercetătorii britanici a arătat că persoanele care au gena „FTO” sunt predispuse la obezitate în proporţie de 70%. Un alt studiu a arătat că 4% din fetele născute de femei obeze se îngraşă excesiv, în timp ce 41% din femeile cu mame obeze moştenesc predispoziţia spre îngrăşare.

Artrita reumatoidă se moşteneşte de la mamă la fiică în peste jumătate din cazuri. „Am identificat câteva din genele responsabile cu declanşarea reumatismului, însă foarte puţine persoane sunt conştiente că le poartă. Chiar dacă deţin aceste gene, există posibilitatea ca boala să nu se declanşeze”, explică prof. Alan Silman, specialist în reumatologie citat de aceeaşi publicaţie.

Puteţi preveni artrita într-o oarecare renunţând la fumat, cafea şi carne roşie.

 

Momentul menopauzei, influenţat genetic

Dacă mama a intrat devreme la menopauză, există un risc de 70-85%  ca fiica să aibă aceeaşi „soartă”.  Una din 20 de femei intră la menopauză la 46 de ani (în timp ce media de vârstă este de 51 de ani). Tratamentul oncologic sau extirparea ovarelor grăbeşte apariţia menopauzei.

 

3-5% din femei vor suferi de demenţă şi 30-50% fac Alzheimer dacă mamele lor au suferit de bolile respective. O dietă sănătoasă, exerciţiile fizice şi menţinerea colesterolului în limite normale reduce riscul de demenţă cu 20%. 

Bolile de inimă se transmit pe linie maternă în proporţie de 20%, arată studiile. O dietă săracă în grăsimi şi sare, reducerea consumului de alcool şi renunţarea la fumat reduce riscul de boli cardiovasculare. 

Sursa: Evenimentul Zilei

Media: 2.7/5 (60 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live