Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Sanatate
Cum puteţi dona celule stem
15.04.2011
Cum puteţi dona celule stem

Românii care vor să salveze bolnavi care suferă de leucemie, ori de alte boli maligne, se vor putea înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor.

Recrutarea donatorilor voluntari de celule stem urmează să se facă prin intermediul reţelei naţionale de transfuzie. Voluntarilor li se vor face teste speciale de compatibilitate, iar ulterior, când se găseşte un bolnav compatibil, vor fi chemaţi din nou.

Baza de date a registrului va putea fi accesată atât de clinici din ţară, cât şi de unele din afara ţării, care vor plăti.

Se recoltează patru eprubete a câte 7 ml de sânge

"Procedura în care vor fi selectaţi donatorii este următoarea: celor care donează sânge în centrele de transfuzii din ţară (aflate inclusiv în spitale) li se va face un test de compatibilitate care se numeşte HLA şi care e destul de costisitor (peste 100 de euro). Cei compatibili vor intra în baza de date. Apoi, când se caută donatori onorifici şi se găseşte că o persoană din registrul nostru se potriveşte cel mai bine, acea persoană este chemată, i se face un tratament pentru stimularea numărului de celule stem, apoi i se face din nou o recoltare", a explicat preşedintele Asociaţiei "Salvează Vieţi", Carmen Uscatu.

Cei care vor să doneze trebuie să-şi dea acceptul în scris, iar iniţial li se vor recolta patru eprubete a câte 7 mililitri de sânge din care se fac markeri virali şi probele de identificare HLA. În condiţiile în care testele pentru markeri virali sunt negative, respectiva persoană e înscrisă în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem cu fenotipul HLA aferent, aducându-i-se acest lucru la cunoştinţă.

În cazul în care e depistat pozitiv la unul dintre markerii virali (are o boală transmisibilă), i se aduce acest lucru la cunoştinţă şi e exclus din baza de date, detaliază reprezentanţii Ministerului Sănătaţii.

Datorită acestui registru, pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne cu evoluţie severă vor avea şanse de vindecare în România, "ceea ce ar aduce economii semnificative prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în ţară", mai spun oficialii MS.

CAMPANIE DE SUCCES

Camere sterile pentru copiii care au cancer


După ce a reuşit să strângă un milion de euro pentru copiii bolnavi de cancer, Asociaţia "Salvează Vieţi" dă startul unei noi campanii de strângere de fonduri. Cu banii strânşi, asociaţia a demarat înfiinţarea primului Centru de Excelenţă în cancerul limfatic din România, la Timişoara.

Lucrările de la Timişoara sunt în plină desfăşurare, fiind amenajate două camere sterile pentru transplant medular. În continuare, asociaţia va derula o campanie de redirec ţionare a 2% din impozitul pe venit, împreună cu vedetele care s-au alăturat campaniei, Paula Herlo, Andreea Raicu, Tudor Chirilă, Cabral, Virgil Ianţu.

"Anul trecut, doar 20% dintre românii care puteau să redirecţioneze 2% din impozit au făcut-o. Orice persoană care are venit trebuie doar să completeze un formular simplu care se găseşte pe www.salveazavieti.ro şi să-l trimită prin poştă la administraţia financiară de care aparţine", a spus Carmen Uscatu, preşedintele asociaţiei.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Media: 2.9/5 (75 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live