Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Sanatate
Fobii
18.04.2011
Fobii

Pentru cei care au carcinofobie, orice dureree semn de cancer, iar cei ce se tem de ace leşină la propriu.

Dacă e în cantitate moderată teama e constructivă, în timp ce fobia duce teama la extrem. Au fost identificate sute de fobii, inclusiv fobia de fobii, iar medicii le-au împărţit în trei mari categorii: agorafobia (frica intensă de spaţii publice), fobia socială (timiditatea extremă) şi fobii specifice.

Fobiile schimbă vieţile oamenilor, aflaţi într-o continuă încercare de a evita "sursa" fricii, lovesc în prietenii, în relaţia cu familia, în viaţa profesională şi aruncă în patima alcoolului.

"În momentul expunerii la sursa fobiei, individul poate să aibă simptome foarte puternice: transpiraţii, senzaţia de leşin, senzaţia de irealitate, nod în gât, sufocare, ameţeală, nevoia de a urina, furnicaturi în stomac, senzaţia de vomă", explică psihologul Keren Rosner, care analizează mai jos cele mai frecvente fobii.

De la "fobia de ghişeu" la frica de discursuri în public


Agorafobia reprezintă fobia de a fi "prins" într-un spaţiu public, precum un pod sau la coadă la ghişeu, unde nu există nicio şansă de scăpare. Netratată, se transformă în "dependenţa de casă", însă, cu ajutorul tratamentului, nouă din zece cazuri se vindecă. Numărul femeilor cu astfel de probleme este dublu faţă de cel al bărbaţilor. "Cei care suferă de agorafobie evită spaţiile deschise, pieţele, metroul, rămân cât mai mult în casă, ajungând la extrema de a nu ieşi nicăieri", arată psihologul.

Fobia socială este timiditatea dusă la extrem. Sociofobul este preocupat excesiv de felul în care se va comporta şi de felul în care va fi perceput de ceilalţi. "Netratată", fobia socială va fi permanent o piedică în calea relaţiilor socioprofesionale sau intime. "Fobia socială va opri individul să vorbească în public, să intre în grupuri mari de oameni, să evite persoanele necunoscute", atenţionează psihologul.

Claustrofobia este frica anormală de spaţii mici şi închise. Claustrofobul trece prin chinuri mari atunci când se află în lift sau traversează un tunel.

Cinci fobii des întâlnite

  • Persoanele care suferă de carcinofobie trăiesc permanent cu teama de cancer. Durerile obişnuite sau disconfortul fizic sunt automat simptome ale cancerului, iar durerile de cap înseamnă automat tumori.
  • Fobia de sânge, de ace, de medici este singura fobie care "se lasă" cu leşin.
  • Zoofobia apare adesea în copilărie, dar poate persista şi la maturitate. "Persoanele care au frică patologică de animale sau de insecte vor ocoli străzi pentru a nu se întâlni cu un câine sau vor ţipa şi vor fugi când vor vedea un păianjen", explică psihologul.
  • Brontofobia este teama patologică de tunete şi fulgere. Brontofobii se baricadează în casă în timpul furtunii sau aşteaptă să se termine închişi în toaletă ori "cu pătura în cap".
  • Acrofobia sau fobia de înălţimi poate fi atât de puternică în cazul unor bolnavi încât pot cădea atunci când urcă sau coboară scările.


Cazuri extreme

"Nu mergea la cimitir de teamă că moare"

Fobiile pot fi însă rezolvate cu succes prin psihoterapie sau hipnoză. Hipnoza identifică "sursa" iniţială a fobiei şi încearcă să o elimine.

Psihiatrul Gabriel Diaconu dezvăluie cazul unui pacient care suferă de tanatofobie, teama patologică de moarte. "Pacientul se gândeşte obsesiv că poate muri oricând. De aceea, nu poate să meargă la cimitir, la înmormântări, evită lucrurile care au legătură cu moartea. Nu este vorba despre ipohondrie, nu are nici experienţe traumatizante. Lucrăm de două luni să risipim fobia", spune medicul.

Psihoterapeutul Keren Rosner povesteşte despre cazul unei persoane care suferea de fobie de nori. "Nu putea să ridice privirea să privească cerul, nu putea sta la plajă cu privirea ridicată. A fost nevoie doar de două întâlniri terapeutice pentru rezolvarea fobiei. Am aflat prin hipnoză că persoana respectivă a suferit în copilărie o traumă asociată cu imaginea cerului. Prin desensibilizare (obişnuirea ochiului cu sursa fobiei) şi metode specifice, a reuşit să privească şi să admire cerul".

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Media: 1.8/5 (41 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live