Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Sanatate
Pericolul substanţelor teratogene asupra fătului
07.07.2011
Pericolul substanţelor teratogene asupra fătului

Află ce rău îți pot face altele substanțe teratogene (care produc malformații, anomalii – n.r.) , unele folosite, din păcate, prea mult și înainte dar și în timpul sarcinii, precum drogurile etc.

Etretinat – retinoid cu administrare orală ( derivat de vitamina A). Este asociat cu anomalii severe similare celor provocate de isotretinoid. De remarcat faptul că, efectul teratogen este prezent și dacă momentul concepției este după întreruperea tratamentului ( timpul de înjumătățire este de 120 de zile, însă substanța rămâne prezentă în ser pentru 3 ani ) – motiv pentru care se recomandă o pauză de 2 ani de la întreruperea tratamentului până la momentul concepției.

Isotretinoid – izomer de vitamina A folosit în afecțiunile dermatologice. Isotretinoidul este considerată una dintre cele mai teratogene substanțe aflate în uz. Contraindicate în timpul sarcinii sunt toate produsele pe bază de vitamina A. Folosit în primul trimestru, prezintă un risc de avort, iar dacă avortul nu se produce,  efectul malformativ se păstrează, se pare, tot pentru folosirea substanțelor în sarcină incipientă ( trimestrul I). Are clearance (eliminare din organism) rapid și nu mai prezintă risc malformativ după terminarea tratamentului. Malformațiile implică anomalii ale craniului, sistemului nervos central, timusului, agenezie sau stenoză de canal auditiv extern și cheilognatopalatoschizis.


Leflunomid – substanță activă din diverse medicamente folosite în tratamentul poliartritei reumatoide active sau artritei psoriazice active. S-a demonstrat pe studii cu animale că provoacă: hidrocefalie, anomalii ale ochiilor, scheletice și moarte embrionară. Trec aproximativ 2 ani de la terminarea tratamentului până să fie nedetectabil în ser


Litiul –folosit în psihiatrie ( tulb depresivo-maniacă) poate produce anomalie Ebstein – inserarea anormală a  valvei tricuspide, ceea ce duce la atrializarea ventriculului drept. Folosit în trimestrul I de sarcină, indică o urmărire sonografică ( cu ecocardiografie fetală) atentă a sarcinii. Folosit în trimestrul III de sarcină, poate da toxicitate fetală tranzitorie cu hipotiroidie, diabet insipid, cardiomegalie, bradicardie, modificări EKG, cianoză, hipotonie.


Corticosteroizii – hidrocortizon, prednison – folosite în tratamentul astmului sau imunopațiilor . S-a demonstrat că folosite în trimestrul I de sarcină cresc riscul de cheilopalatoschizis . Nu sunt însă considerate a reprezenta un risc teratogen crescut.


Iodul radioactiv – utilizat în tratamentul cancerului tiroidian și hipertiroidismului. Trece placenta și se concentrează în tiroida fetală crescând riscul de cancer tiroidian în viitor pentru făt.


Misoprostol – (prostaglandina E1) – medicament folosit în tratamentul ulcerului gastric și în inducerea avortului timpuriu. Procude contracții uterine dureroase drept pentru care crește riscul de avort. Este contraindicat într-o sarcină dorită.


Talidomida – folosită ca antiinflamator și imunosupresiv, sedativ și anxiolitic. Unul dintre cele mai teratogene medicamente cunoscute. Produce malformații la 20% dintre feții expuși ( între zilele 34-50 de amenoree). Produce anomalii structurale derivatelor din mezoderm: membre, urechi, sistem cardiovascular, musculatură intestinală. Este cunoscut faptul că produce fecomelii (mâinile și picioarele legate direct de trunchi), cu un procent mai mare de afectare a membrelor superioare.


Warfarina – anticoagulant cu greutate moleculară mică, care trece bariera placentară și poate cauza anomalii fătului. Există 2 tipuri de defecte apărute dupa expunerea fătului la warfarină. Expunerea între 6-9 săptămâni implică risc de dezvoltare a embriopatiei warfarinice caractericate prin hipoplazie nazală și prăbușirea piramidei nazale. Un risc foarte mare după expunerea unei sarcini incipiente la warfarină este acela de avort. Expunerea fetală în trimestrele II-III produce anomalii variate ale organelor( agenezie de corp callos, malformație dandy-walker, microoftalmie, atrofie de nerv optic, cecitate (orbire) întârziere de creștere, retard mental) prezentând totodată risc de hemoragie.


Droguri:

 
Amfetaminele- folosite ca stimulante ale sistemului nervos central, în cazul anorexiei și narcolepsiei. Pe studii, folosind femei însărcinate care utilizează diverse derivate de amphetamine, nu s-a demonstrat creșterea incidentei teratogenice.

Methamfetamina – folosită în tratarea obezității, dependenței de droguri și sindromului hiperkinetic la copii. Produce, în cazul femeilor însărcinate, restricție de creștere intrauterină, dar pare să nu crească frecvența anomaliilor congenitale.

Cocaina – derivat de alcalod extras din frunzele de coca. Anestezic local și vasoconstrictor local puternic, stimulant al sistemului nervos central. Cele mai multe efecte ale utilizarii rezultă din puterea vasoconstrictoare și hipertensivă a cocainei. Malformații asociate: defecte scheletale, chisturi periventriculare și subependimare, atrezie ileală, anomalii cardiace, infarcte viscerale, microcefalie și tulburari de comportament, retard mental.

Heroina – cele mai multe studii găsesc heroina cu efecte teratogenice mai puternice decât celelalte droguri. Se asociază cu creștere intrauterină insuficientă a fatului, moarte perinatală. La 40-80% dintre nou-născuții din mame dependente se întâlnesc simptome ca: tremor, iritabilitate, strănut, voma, febră, diaree – care durează, în medie, 10 zile.

Metadona – opioid sintetic folosit în terapia de dezintoxicare. Nu s-a demonstrat efectul teratogen însă se asociază cu risc de naștere prematură, travaliu precipitat, decolare de placentă, lichid amniotic meconial.

Tabacul ( fumatul) – mixul de substanțe din fumul de tigară prezintă, pe lângă efecte teratogenice, fetotoxicitate și efecte vasoconstrictoare puternice care scad nivelul de oxigen din sângele circulant. Efectul direct, în funcție de doză, este restricția de creștere intrauterină cu nașterea consecutivă a unor feți mici pentru vârsta gestațională. Femeile care renunță la fumat devreme în cursul sarcinii nasc, de regulă, copii cu greutăți normale. Fumatul a fost găsit ca factor de risc pentru bolile congenitale de cord, gastroschizis, atrezie de intestin subtire, palat despicat, microcefalie, omfalocel, hidrocefalie.

 Insistăm pe ideea că oricare dintre aceste substanțe, și nu numai ( în general, orice medicament în timpul sarcinii) trebuie utilizat la indicația medicului curant (cu aprobarea medicului ginecolog).

Sursa: Doctori Online
 

Media: 2.9/5 (59 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live