Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Sanatate
Sindromul capului turtit
08.04.2011
Sindromul capului turtit


Numarul copiilor care se dezvolta cu o forma turtita a capului din cauza pozitiei in care dorm a crescut.

Potrivit unui studiu prezentat in revista Time si preluat de Gandul, afectiunea, numita plagiocefalie pozitionala, este considerata de expertii americani nesemnificativa fata de alte probleme care pot aparea la sugari in timp ce dorm, dintre care cea mai grava este sindromul mortii subite.

In urma cu 20 de ani, Academia Americana de Pediatrie (AAP) a lansat o campanie prin care ii sfatuia pe parinti sa se asigure ca nou-nascutii lor dorm pe spate, si nu pe burta sau pe lateral. Asta, pentru ca o cercetare medicala de la vremea respectiva corelase pozitia in care doarme copilul cu sindromul mortii subite a sugarilor (SMSS), sindrom care nu poate fi prevazut si este foarte greu de prevenit.

De atunci, numarul cazurilor de SMSS s-a injumatatit, insa a crescut numarul cazurilor de plagiocefalie pozitionala, o deformare care apare la sugari deoarece oasele lor craniene sunt mai moi, iar in primele luni de viata ele sunt in dezvoltare, devenind susceptibile la aplatizare.

AAP este de parere ca numarul mare al copiilor care se dezvolta cu o forma turtita a capului poate avea o legatura cu acea campanie din 1992 prin care parintii erau incurajati sa-si culce sugarii pe spate.

Numarul mare de copii cu capul turtit este explicat de cercetatorii de la Departamentul de Servicii de Sanatate Publica din Texas (cei care au realizat studiul) prin cresterea gradului de constientizare a sindromului in randul medicilor.

"Credem ca sunt foarte putine dovezi care sa sustina teoria cresterii numarului de cazuri de plagiocefalie din 1999 pana in 2007", a explicat Peter Langlois, care sustine ca medicii au devenit mai eficienti la identificarea mai multor cazuri decat erau in trecut cand sindromul nu era atat de cunoscut.

Potrivit datelor obtinute de la Registrul Defectelor de Nastere din Texas, numarul de cazuri a crescut, in medie, cu 21 de procente in fiecare an. Incidenta lor nu are legatura cu varsta mamei, rasa, etnia sau sexul copilului, potrivit cercetatorilor din Texas.

O solutie pentru corectarea sindromului capului turtit este purtarea unor casti ortopedice. Acestea sunt considerate de AAP o optiune, dar specialistii americani nu sunt siguri daca efectele castilor sunt temporare sau de durata.

"Nu stim daca rezultatele pe termen scurt se vor mentine si cand acesti copii vor avea cinci ani. Nu s-a realizat inca niciun studiu care sa raspunda la aceasta intrebare", a explicat Piatt. Plagiocefalia pozitionala nu afecteaza dezvoltarea creierului.

 Sursa: Itsy Bitsy

Media: 2.0/5 (35 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live