Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Sanatate
Tot ce trebuie sa stim despre oua
18.04.2011
Tot ce trebuie sa stim despre oua

Caracterizat printr-un continut bogat in proteine cu valoare biologica inalta si vitamine, oul constituie un produs de baza in alimentatie, fiind consumat ca atare sau in diverse preparate.

 

Albusul si proteinele

 

Albusul este de fapt o solutie de albumine, al caror reprezentant principal este ovoalbumina. Proteinele din albus au o valoare biologica inalta si contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului – si in special cantitati crescute de tirozina, triptofan si lizina – atat de bine proportionati, incat oul a devenit referinta standard pentru compararea calitatii proteinelor din alte alimente. Astfel, prin definitie, valoarea biologica a proteinelor din ou este considerata 100%. Albusul nu contine grasimi si colesterol.

 

Galbenusul si vitaminele

 

Principala proteina a galbenusului este ovovitelina. De asemenea, galbenusul este o sursa importanta de fosfolipide extrem de necesare in alimentatie, mai ales in cazul copiilor si al gravidelor. Spre deosebire de albus, galbenusul este bogat in vitamine hidrosolubileTot-ce-trebuie-sa-stim-despre-OUA-si-calitatile-lor-nutritive-1.jpg (in special complexul B) si liposolubile (vitaminele A, D, E si K). Cu exceptia riboflavinei care este distribuita uniform in masa oului, toate celelalte vitamine se gasesc in galbenus. De remarcat este faptul ca oul nu contine vitamina C. Galbenusul concentreaza si substantele minerale din ou (fosfor, calciu si fier). Datorita continutului crescut de grasimi emulsionate, galbenusul are o importanta actiune colecistokinetica; pe de alta parte, prezenta colesterolului in cantitate semnificativa impune limitarea consumului la coronarieni, dislipidemici sau la pacientii cu litiaza biliara.

 

Consumul saptamanal

 

Omul consuma oua provenite de la diverse specii de pasari domestice sau salbatice, dar cel mai frecvent se consuma ouale de gaina, care sunt luate drept etalon in descrierea compozitiei si calitatilor nutritive. Oul crud nu trebuie sa fie consumat ca atare, deoarece este frecvent contaminat microbiologic.

Datorita continutului in proteine cu valoare biologic inalta, cat si a vitaminelor si mineralelor, oul reprezinta un aliment valoros, fiind indispensabil unei alimentatii corecte, in special in randul copiilor. In piramida alimentara, oul este reprezentat grafic alaturi de carne si peste, fiind recomandate aproximativ 4 portii pe saptamana (4 oua pe saptamana).

 

Sfaturi practice

• Fierbeti ouale in loc sa le prajiti.
• Gatiti ouale batute sau omleta in vase de teflon fara adaos suplimentar de grasimi.

 

Sfaturile sunt oferite de Ministerul Sanatatii in „Ghidul pentru alimentatia sanatoasa”.

Sursa: Prokid

Media: 1.8/5 (35 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live