Asculta Itsy Bitsy live
 20182% pentru PEDITEL 1791 201720% impozit pe profit= 100.000 copii fericiti STAGE- Festivalulul International de Teatru Amator pentru Liceeni 18-24 septembrie 2017Serviciul de asistență pediatrică de urgență Peditel 1791 a preluat 27.783 de apeluri într-un anPEDITEL 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop  2016Doneaza pentru PEDITEL 1791.Call center pediatric non stopSTAGE. INTERNATIONAL YOUTH THEATER FESTIVAL. 21-25 SEPTEMBER CLUJ, ROMANIAFestivalul International de Teatru pentru liceeni STAGE, ed. VII, 21-25 SEPTEMBRIE 20162% pentru PEDITEL 1791. Completeaza si TUPEDITEL 1791. Urgente si sfat medical pediatric non stop 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!2% 2013Zambet de copil. Call Center Pediatric, sectia UPU, la Spitalul de Copii Cluj TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 28 oct - 03 noi 2013 2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Sanatate
Unul din cinci bolnavi de cancer pulmonar continuă să fumeze
11.04.2011
Unul din cinci bolnavi de cancer pulmonar continuă să fumeze

Foarte mulți bolnavi diagnosticați cu cancer pulmonar continuă să-și aprindă o țigară, chiar dacă gestul împiedică recuperarea și le pune în pericol viața, arată un nou studiu efectuat de Institutul American de Oncologie.

Cei mai mulți continuă să fumeze din fatalism, considerând că „oricum este prea târziu ca să mai salveze ceva, că nu mai au nimic de pierdut”, spune Kathrin E. Weaver, conducătorul studiului.

O astfel de gândire este însă greșită. „Există beneficii ale renunțării la fumat din momentul în care ați fost diagnosticat. O dată cu renunțarea la fumat crește rata de supraviețuire, organismul răspunde mai bine la tratament, crește calitatea vieții, se îmbunătățește respirația și circulația sângelui”, mai spune cercetătorul.

Continuând să fumeze însă, bolnavul poate dezvolta o formă secundară de cancer și poate avea stări de rău: pierderea apetitului, oboseală, insomnii, tuse cu sânge, depresie, anxietate.

Cercetătorii au monitorizat 742 de bolnavi de cancer și au ajuns la concluzia că 18% din pacienții recent diagnosticați cu cancer pulmonar nu se lasă de fumat. De asemenea, 12% din bolnavii de cancer colorectal, provocat într-o oarecare măsură de fumat, continuă să fumeze.

Rudele fumează cot la cot cu bolnavii

Un procent și mai mare al rudelor bolnavilor de cancer continuă să fumeze, în defavoarea bolnavilor. Un sfert din familiile unde există bolnavi de cancer pulmonar și o cincime din familiile bolnavilor de cancer colorectal fumează.

„Dacă bolnavii văd că rudele se lasă de fumat, renunță și ei mai ușor. Dacă și pacientul, și rudele continuă să fumeze, bolnavul se confruntă cu sentimente de vinovăție”, spune specialistul.

Sursa: Evenimentul Zilei

Media: 2.6/5 (62 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial Alexandra Alexa Elogiu pentru părinți
de Alexandra Alexa

Autor: Cătălina Poiană   Nu sunt mamă. Și de multe ori mă cuprinde bucuria și fericirea la gândul că într-o zi voi avea un prunc, dar în același timp și temerea și întrebările oare cum voi fi ca mamă. Weekendula cesta însă, s-a întâmplat ceva diferit. Au venit în vizită aproape toți membrii familiei, dintre care și un prichindel frumos de doi anișori. Și i-am revăzut pe părinții mei, în calitate de părinți, bunici, dar mai mult ca niciodată i-am văzut ca oameni. Două persoane, trecute de 60 de ani, cu trecutul lor, visele lor și evoluția lor ca Oameni. Am regăsit-o pe Mama la fel de grijulie și de atentă față de binele celor din jur. La fel de altruistă și plină de bucurie pentru cei din jurul ei. La fel de îngrijorată și atentă față de nevoile fiicei sale și de viitorul ei. La fel de fericită pentru oamenii buni și blânzi pe care îi am &ici ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live